Voksen og ADHD

– stress forstærker ADHD

Som ADHD coach møder jeg ofte klienter og familier, hvis symptomer forværres, fordi de har valgt en hverdag med flere aktiviteter og forpligtelser, end de egentlig har tid og energi til.

Jeg er uddannet ADHD coach samt Life coach og diagnosticeret med ADHD. På egen krop har jeg mærket, at udfordringerne vokser, hvis jeg ikke prioriterer, hvad jeg bruger min tid på – eller hvis jeg er overdrevent optimistisk, med hensyn til hvor meget tid og energi en opgave kræver.

“Stress” er blevet et almindeligt ord. De fleste taler om stress som en tilstand, hvor de har travlt eller ikke kan overskue deres forpligtelser og arbejdsopgaver.

Men når vi taler om stress i denne betydning, glemmer vi let, at det kan være alvorligt at være stresset.

Ordet stress stammer fra det latinske ord stringere, som betyder at snøre til eller stramme. Stress er kroppens alarmreaktion, når vi belastes fysisk eller psykisk.

Den mest almindelige årsag til stress er, at vi overhører kroppens signaler. Kroppen sender alarmsignaler, når vi skal passe på, men alt for ofte ignorerer vi dem.

Jeg tror, det er svært at undgå belastning, der fører til stress – men jeg tror også, at stress som oftest er unødvendig.

Stress kan opstå af mange årsager, men de fleste kender stress som følge af at føle sig presset, udfordret og uden kontrol over sin situation.

Denne type stress kan efter min mening stort set undgås, hvis man er indstillet på at forandre sit liv.

Hvad belaster dig i hverdagen?

Personer med ADHD overbelastes lettere end andre. Hvis du har ADHD, er det derfor særlig vigtigt, at du er nysgerrig. Stil dig selv spørgsmålene: “Hvad belaster mig i hverdagen?” og “Hvad stresser mig i hverdagen?” Du vil uden tvivl komme frem til svar, som fortæller dig, hvordan du kan minimere stressniveauet – og få en mere harmonisk hverdag, hvor ADHD-symptomerne træder i baggrunden.

Bliv tidsrealist – og få en harmonisk hverdag

De fleste af os tror, at vi ved, hvor lang tid vi bruger på opgaver i dagligdagen. Men tit viser det sig, at opgaverne i virkeligheden tager længere tid, end vi tror. Mange af os er tidsoptimister.

Når vi ikke er realistiske, med hensyn til hvor lang tid opgaverne tager, overbelaster vi os selv ved at arbejde hurtigere og påtage os mere for at nå, hvad vi har planlagt og aftalt. Det er særligt problematisk for personer med ADHD. Vi skaber forventninger til os selv, når vi planlægger aktiviteter og lægger planer for hverdagen, arbejdsdagen, ugens forløb og ferien.

Du kan reducere stress i din hverdag ved at blive tidsrealist i stedet for tidsoptimist.

Prøv nedenstående øvelse – og læs mere i kommende artikler på bloggen.

Øvelse: Få styr på tid

Med denne øvelse får du helt styr på, hvor lang tid du bruger på aktiviteterne i din hverdag.

Måske synes du, det er spild af tid at undersøge, hvad tiden går med – men jeg tror, resultaterne vil overraske dig! Prøv at lege med.

1. Skriv ned i detaljer, hvad du laver på en ganske almindelig hverdag, fx: Står op – bader og tager tøj på – vækker børn – laver morgenmad – spiser morgenmad – smører madpakker – kører til skole med børnene – kører fra skole til job – kører fra job, køber ind og kører hjem – laver aftensmad – rydder op – støvsuger – kører i fitnesscenter – træner – kører hjem – ser fjernsyn osv.

2. Når du har skrevet din liste, skal du nedskrive, hvor mange minutter du gætter på, at hver enkelt opgave tager dig. Skriv det anslåede antal minutter ud for hver aktivitet – fortsæt, til du har sat anslået antal minutter på alle aktiviteter.

3. Dagen efter tager du tid på, hvor mange minutter hver aktivitet i virkeligheden tager dig. Se på uret, når du går i gang med en aktivitet – og se på uret igen, når du er færdig. Skriv punkt for punkt, hvor lang tid du har brugt. Husk at tage ur og liste med dig overalt – og pas på ikke at komme til at gætte! Hvis du glemmer at tage tid på en aktivitet, må du udsætte det til dagen efter.

4. Se nu på hvert punkt på din liste – og stil dig selv spørgsmålet: Havde jeg tid nok? Hvis du faktisk gerne ville have haft mere tid til en aktivitet for at undgå pres, skal du skrive ned, hvor mange minutter ekstra du gerne ville have haft. Se bort fra, om det er realistisk, at du faktisk kan afsætte det antal minutter til opgaven fremover.

5. Se nu på, hvor lang tid du tidligere troede, den enkelte aktivitet tog dig – og sammenlign, med hvor meget tid du i virkeligheden havde brug for, hvis du skulle undgå at føle dig presset og fortravlet.

Spørg dig selv, om du indtil nu har haft et realistisk indtryk af, hvor lang tid opgaverne i din hverdag tager – og om du var overrasket over, hvor lang tid du kunne ønske dig til hver aktivitet?

6. Skriv en ny liste, hvor du inddeler din dag. Nedskriv de tidspunkter, hvor du ved, du skal være på bestemte steder, fx: Børn afleveres i skole 07.55 – møde på arbejde 08.55 – mødes med Tine kl. 16.00 – aftensmad færdig kl. 18.00 – børn puttes kl. 20.00.

7. Planlæg nu din dag med fokus på, hvor lang tid du har behov for. Hvis du skal aflevere børn kl. 07.55, ser du på listen, hvor lang tid du har brug for – dvs. den tid, du typisk bruger, plus det antal ekstra minutter, du ønsker dig. Hvis du fx har brug for tyve minutter for ikke at føle dig presset, skal du altså køre fra hjemmet kl. 07.35.

Hvis du og dine børn i fremtiden har brug for 40 minutter at spise morgenmad, børste tænder, pakke tasker, tage overtøj på og stå klar til at gå hjemmefra, skal morgenmaden stå på bordet kl. 06.55.

Fortsæt med at gøre dette, indtil du er igennem hele listen. Hvad viser resultatet? Måske er du nødt til at stå op tyve minutter før, hvis du vil undgå unødig belastning i fremtiden? Måske bliver du nødt til at gå tidligere i seng?

Vil du leve uden stress?

Måske var du tidligere tidsoptimist. Men ved at blive tidsrealist kan du reducere stress og dæmpe ADHD-symptomer.

Spørg dig selv: Vil jeg være under pres lige fra morgenstunden? Har jeg planlagt for mange aktiviteter på en typisk hverdag?

Hvis dagen begynder med pres, fortsætter den oftest på samme måde.

Det er dit valg, hvordan du vil leve. Men husk, at det har konsekvenser at leve under konstant pres hver dag. Hvis du har ADHD, vil du opleve konsekvensen af den negative belastning hurtigere end andre.

Det er op til dig at vælge at blive tidsrealist i stedet for tidsoptimist.

Skriv gerne dine kommentarer til artiklen: Hvad gør du for at undgå pres i hverdagen?

Bedste hilsner

Peter

PS Få de kommende artikler og blog indlæg direkte i din mail indbakke. Skriv dig op nedenunder og få kommende indlæg via nyhedsmailen samt de 11 tips.

KONTAKT coach Peter Friedberg

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

09/06/2013 Peter Friedberg