ADHD og Selvcentreret

– Men er du i virkeligheden selvcentreret?

Er du mere selvcentreret end dem rundt om dig? Sandsynligvis ikke, men på grund af din ADHD giver du måske indtryk af at du er mere selvcentreret end andre.

Her er 7 grunde til, hvorfor andre kan få det indtryk:

1. Du følger ikke regler

Du ser tingene på en helt anden måde end resten af verden. Det er på en forfriskende og nysgerrig måde – der er mange iværksættere med ADHD, som er succesfulde på trods af deres symptomer og bruger dem til at skabe noget positivt omkring dem. Men den anden side er, at når du skal følge konventionelle tanker, og du gider ikke at gøre det – kan det ses som selvcentreret. F.eks. hvis du skal til et bryllup og du skal tage et jakkesæt på:

Konventionel tænkning:

 • Bryllupper har en dresscode.
 • Alle andre vil have et jakkesæt på.
 • Det viser respekt og at du holder af parret.

Din tænkning:

 • Jakkesæt klø
 • Jeg bliver i dårligt humør og har det ikke godt.
 • Hvorfor skal jeg ligne alle de andre.
 • Parret ved jeg holder af dem fordi jeg er her til deres bryllup.

2. Du passer godt på dig selv

Vi ADHD’er har brug for ordentlig kost, motion og mindst 8 timers søvn – alle de her ting hjælper dig med din ADHD og symptomer. At lave alle de her ting er lige så vigtigt som at tage din ADHD medicin. Men selvfølgelig tager de her ting tid – og det er tid, som du ikke kan bruge, på din venner og familie. Der vil være nogle mennesker, som vil se det som selvcentreret og ikke vil forstå at du skal gøre de her ting for at minimere den negative side af dine symptomer.

3. Din planlægning

Mange med ADHD har tendens til at være impulsive,  du skal forberede dig mentalt til dine opgaver – særligt dem som ikke er sjove. Men hvad er det, der sker, når du har noget planlagt med en ven eller partner til kl. 10 og de er klar før tiden. Det er ikke nemt for dig at gå i gang tidligere end det du  mentalt har forberedt dig til. Det kan ses som selvcentreret hvis man tvinger andre til at følge dine planer fordi din hjerne opfatter det, at være klar før tiden, som en helt ny aktivitet.

4. Din kommunikation

Mange med  diagnosen ADHDhar det svært med kommunikation. Din opfattelse af en samtale kan ses som selvcentreret  – f. eks. :

 • Du afbryder når en person står og taler med dig før de er færdig fordi du lige har kommet i tanke om noget som du vil dele med dem.
 • Hvis du keder dig, og vil ændre emnet til noget som faktisk interesser dig.
 • Du har det svært ved at se en i øjne når de taler med dig.
 • Der er en pause i samtalen og du fylder det med noget snik snak og ikke kan stoppe dig selv i at gøre det.

5. Dit instinkt til at beskytte dig selv

På grund af din ADHD har du lært at beskytte dig selv fra afvisninger eller skuffelser, og som voksen kan det være at du har bygget en mur rundt om dig til følelsesmæssigt at beskytte dig selv. Du vil ikke blive såret eller afvist og den her mur, kan ses som selvcentreret.

6. Styr din tid

Der er mange med ADHD som ikke er gode til at tidsstyre – det betyder feks. at komme sent eller uforberedt. Det betyder at du skal planlægge langt i fremtiden således du ved hvad der skal til, for at udføre en opgave. Den her planlægning kan misforstås som selvcentreret.

7. Det du skal huske

Dårlig hukommelse er et ADHD symptom på samme måde som dårlig tidsstyring, og igen skal du notere mange datoer, detaljer, personlige oplysninger osv. ned for at kunne huske dem. Men hvad er det, der sker når du glemmer noget – andre mistolker det som selvcentreret, fordi du har det svært med at huske tingene.

Husk – du er ikke ond eller selvisk – og det er kun et indtryk andre har af dig. Med opmærksomhed på hvad det er der giver det selvcentrerede indtryk, kan du minimere det indtryk omkring din kamp med ADHD.

Tag dig tid til at forklare andre at din kamp med ADHD betyder, at du skal prioritere nogle ting højt for at hjælpe dig selv med dine symptomer.

Har du været i situation –  hvor du bliver kaldt selvcentreret? Del din oplevelse med mig og andre. Skriv din historie i kommentarfeltet nedenfor.

Bedste hilsner
Peter
ADHD coach og mentor

Kender du det med at kunne føle sig ensom? overvej at læsse denne artikel om ADHD og ensomhed.

12 tanker om "ADHD og selvcentreret?"

 1. Winnie Åkesson

  Hej
  Vil bare sige tusind tak for denne ADHD og selvcentreret oplysning.
  Den gav min datter på 15, så meget forståelse for hvorfor hun gør som hun gør. Hun blev bare så glad 🙂 Det var virkelig noget hun kunne bruge.

  Mvh. Winnie Åkesson

  Svar
 2. Louise Bendtsen

  Hej Peter.
  Ja det er som at se sig selv, både ang skuffelser men os med at bygge mur for at beskytte sig selv. Gør jeg i hvertfald, ellers går min hverdage total i ged.
  Mvh Louise

  Svar
  1. Peter Friedberg Forfatter

   Kære Louise,

   Tror der er rigtig mange som kan relatere til det her.
   Måske er det vigtigste at vi selv bliver opmærksom på hvorfor vi handler som vi gør..
   Bevidsthed om virkeligheden er et godt fundament for eventuelt at skabe forandringer.

   Bedste hilsner
   Peter

   Svar
 3. Simon

  Er det specielt ADHD relateret? Jeg har ikke ADHD (diagnose) og hverken jeg selv eller andre betragter mig som “den type” (no offense), men jeg kan da stort set sætte hak ved alle punkter bortset fra motion og kost, men da jeg har aktivt arbejde med kantineordning er den ged barberet…
  Bryllupseksemplet er som taget fra mit liv og har ført til utallige diskutioner. En gang troppede jeg dog op i fuldt pingvin sæt for at ta røven på folk. 🙂

  Tilbage til pointen. Med mig selv som strålende selvcentreret eksempel: Er det ikke meget normale menneskelige træk du beskriver?!

  Svar
  1. Peter Friedberg Forfatter

   Hej Simon,

   Dejligt med dit input 😊
   Det du beskriver er kernen i den
   udfordring der kan være for mange med ADHD. Nemlig at hvis man har behov for at beskrive hvordan det er at have ADHD så kan mange nikke genkendende som ikke har en diagnose.Det betyder ofte at man så ikke bliver taget alvorligt eller bliver mødt med mistillid om vedkommende i virkeligheden har ADHD eller om ADHD i virkeligheden findes.

   Artiklen beskriver kun en meget lille del af de udfordringer der kan være forbundet med at have ADHD. Artiklen er ikke møntet på at hvis man kan nikke genkendende til det der står beskrevet så har man ADHD.

   Dejligt med dit input..

   Bedste hilsner
   Peter

   Svar
 4. Maiken

  Hej Peter

  Min diagnose er forholdvis ny (nov 14), dog skulle jeg have haft den for mindst 25 år siden 😳 hvilket ville have ændret det meste af min skoletid….
  Jeg ville bare sige tusind tak for oplægget, det bliver sendt videre til min mand så han få bedre forståelse for hvorfor hans kone gør som hun gør i nogle situationer 😊
  Jeg tager den også som en bekræftigelse på at det ikke er indbildning, da det nok ikke helt er gået op for mig endnu at jeg har en diagnose 😌 (ved ikke om det også er normalt, når voksende få diagnosen i forholdsvist sent i livet)
  Men igen tusind tak
  Mvh Maiken.

  Svar
  1. Peter Friedberg Forfatter

   Kære Maiken,

   Tak for dit indlæg.
   Desværre er vi mennesker sådan: det vi kan se, kan vi forstå. Det vi ikke kan se bliver vi usikre på om virkelig er rigtigt.
   Forestil dig en ung man som kommer gående på 2 krykker samt mangler det ene ben… Alle kan se at han kan have nogle specifikke udfordringer. Den unge mand selv er måske ikke født med at mangle et ben… men når han vågnede op en dag på hospitalet efter ulykken er det meget synligt for ham selv og for andre at han ville blive nødt til at tage hensyn til det faktum at han har mistet et ben. Jo før han acceptere sin situation, jo kan han få de rette hjælpemidler, jo før kan leve sit nye liv på en positiv måde.

   De største ADHD udfordringer er ofte meget inde i en selv. Men de kan ikke ses. Derfor svært at forstå for en selv og for andre.
   Det tager tid at lære at se ADHD udfordringerne da det kræver at man ser på en ny måde… Man mærker, man føler, man tænker over det som man mærker og føler og stoler på sig selv at det man mærker og føler er rigtigt.

   Det som du beskriver kender mange. 🙂 Det tager tid at forstå, det tager tid at stifte fred med at have en diagnose og at det at få en diagnose ikke behøver at være noget negativt men kan bruges til at forstå sig selv og verden på ny vis og derved udvikle nye positive strategier for livet fremadrettet.
   Er man ikke stadig normal selvom man har en diagnose? Hvem er normal?

   Bedste hilsner
   Peter

   Svar
 5. Steen

  Hej Peter
  Det er en dejlig forenklet måde at skrive det på, hvordan det er at leve med ADHD.
  Fik selv diagnose som 32 årige. Og det var bestemt ikke nemt, det er mange år man lige skal reflektere sig igennem, men når det så er sagt så giver det hele også mening, og det bedste ved det er at jeg fandt lynhurtigt ud af at jeg ikke var allene.
  Og der er heldigvis flere kendte der står fra, og det tror jeg hjælper, for som de siger så er deres største STYRKE ADHD.
  Så se det som noget godt, for jeg er stolt af min ADHD.
  Og husk vi kan noget ingen andre (normale) mennesker kan.
  Men når det så er sagt, så er det største problem jeg bliver mødt af, er når jeg snakker om det, til andre – Er det ikke bare noget lægerne har fundet på. altså mangel på forståelse.

  Med venlig hilsen
  Steen

  Svar
  1. Peter Friedberg Forfatter

   Hej Steen,

   Tak for dit bidrag og tanker, det glæder mig og sikkert også andre 🙂

   Det som du nævner: Hvad andre tænker om ADHD er en stor udfordring for mange. Jeg har tidligere selv ladet mig provokere. Idag
   tænker jeg: Hmm kan man egentlig ikke godt forstå dem som siger sådan? Det er svært at forstå ADHD og igen, alt hvad man ikke kan se med sine egne øjne
   kan blive til tanker som er mistroisk.e. Vi kan ikke styrre hvad andre tænker og mener. Det vil blive en umulig kamp. Vi må lære at leve med det som vi selv mener og ved ikke altid harmonere med hvad andre mener at vide.

   Gode sommer hilsner
   Og igen tak for dit input 🙂

   Peter

   Svar
 6. Jannie

  Jeg hader den sygdom,fik diagnosen sent i livet, ville hellere have været foruden den viden, og have bibehold troen på jeg bare var lidt ( meget ) hurtigere tænkende og regerende end de fleste andre, og at det var alle andres skyld, derbare ikke fattede hverken det ene eller andet, også at jeg så nu er klar over,at det er MIG der uvidende om er skyld i 3 af mine 4 børn har fået denne sygdom, sikke en arv de Modtog. Mener man kan sige ja eller nej til en arv nu om dage og personen som regel er død inden man kommer til selve Arven,men næ nej kære børn der er ingen valg , det ligger i generne, og i må DSV leve med de vanskeligheder og følge sygdomme disse 4 bogstaver giver jer og mig jeg må leve med det. Ved også nu hvorfor min barndom-ungdom og ikke mindst mit voksenliv var 1 skridt frem og 3 tilbage, hvorfor alt den skæld ud hvorfor nogle børn ikke måtte lege med en, hvorfor skylden for what ever altid landede på mig
  og ord såsom adfærdsvanskelig, miljøskadet og kan blive ved. Så ja jeg Hader de 4 bogstaver.

  Svar
 7. Susanne Eriksen

  vil gerne høre mere om ADHD
  Har altid følt at folk misforstår mig
  Og kan mange gange føle mig totalt alene med hvordan man har det

  Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

17/06/2015 Peter Friedberg