ADHD og Medicin

– har du eller dit barn, for nylig fået diagnosen ADHD?

Eller kender du nogen som er i den situation?

I den situation er det almindeligt at opleve tvivl og ensomhed. Spørgsmålene tårner sig op. Hvad gør jeg nu? Sørger medicinen for, at alt bliver godt?

Jeg er certificeret ADHD-coach og bærer selv diagnosen.

I denne artikel giver jeg dig nogle gode råd om, hvordan du håndterer ADHD medicin og reducerer stressfaktorer, som forværrer symptomerne.

Jeg har hørt og set, at medicinen gør en stor forskel for mange – og jeg har selv oplevet dens virkning.

Når jeg skriver forskel – ikke forbedring – er det bevidst. Nogle oplever store positive forandringer, mens andre oplever, at ADHD medicinen har en negativ indflydelse på deres liv. For de fleste er der både negative og positive følger af at tage ADHD medicin.

Få styr på ADHD medicin

Hvis ADHD medicin skal skabe positiv forandring i dit eller dit barns liv, er det nødvendigt at indlede et detektivarbejde i samarbejde med psykiater eller læge.

Mange nydiagnosticerede får desværre ikke at vide, at det kan tage lang tid at finde den helt rigtige dosis ADHD medicin.

Men det er nødvendigt at sætte den tid af. ADHD viser sig på forskellige måder og med forskellig styrke fra menneske til menneske. Det betyder, at hvad der virker godt for den ene, ikke nødvendigvis virker godt for en anden.

Symptomerne påvirkes af den enkeltes personlige styrke, ressourcer og livsbetingelser. Vi oplever alle ændringer i vores livsbetingelser og de udfordringer, livet byder os. Netop derfor skal ADHD medicin justeres løbende.

Stress af og reducer ADHD symptomer

Hvis du ønsker lindring af ADHD symptomer hos dig eller dit barn, kan du overveje, hvilken rolle stressfaktorer spiller i dit liv.

Overvej:

  • Spiller fysisk aktivitet en for stor eller for lille rolle i dit eller dit barns liv?
  • Er søvn et problem? Har du eller dit barn vaner, som fremmer en god nats søvn?
  • Er kosten sund?
  • Leves livet med fokus på det, der giver glæde og skaber energi?

Hvis du er forælder til et ADHD ramt barn, bør du også overveje, om barnet bliver mødt, hvor det er – eller om der stilles forkerte krav.

Alle disse områder har betydning for, hvor stærkt symptomerne opleves, og hvor stor en udfordring ADHD bliver i hverdagen.

Når livsbetingelserne ændrer sig, skal den daglige dosis af ADHD medicin muligvis justeres. Måske skal en anden type medicin afprøves – eller måske en kombination af flere præparater.

Sæt fokus på ADHD medicin

Hvor godt virker ADHD medicinen i virkeligheden for dig eller dit barn?

Spørg dig selv:

  • Hvad var grunden til, at jeg eller mit barn fik ordineret ADHD medicin?
  • Hvad var målet med at begynde at tage ADHD medicin? Er den ønskede forbedring opnået?
  • Er der bivirkninger – og påvirker de hverdagen negativt?
  • Er der nogen af de symptomer, som ADHD medicinen lindrede i begyndelse, som den ikke længere hjælper på?

Stil selv flere spørgsmål til virkningen af din ADHD medicin – vær nysgerrig på, hvordan du i virkeligheden trives.

Hold kontakt med fagperson

Hvornår har du sidst talt med psykiater eller læge om, hvordan det går med dig eller dit barn? Fik du råd, der styrker trivslen i hverdagen?

Desværre har mange af de fagpersoner, der diagnosticerer og udskriver ADHD medicin, ikke tid til at tale med deres klienter om, hvad de selv kan gøre for at lindre ADHD symptomer.

Men faktisk kan der gøres meget for at styrke trivslen i hverdagen og forbedret livskvalitet kan betyde, at medicindosis måske endda kan sættes ned.

I kommende blogindlæg fortæller jeg, hvordan du med små forandringer kan forbedre hverdagen for dig selv eller dit barn.

Følg med her på bloggen og kontakt mig, hvis du har brug for coaching til bedre trivsel i et liv med ADHD.

KONTAKT life coach og ADHD-coach Peter Friedberg

DEL gerne artiklen på Facebook.

Hav en dejlig dag.

Bedste hilsner

Peter

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

09/06/2013 Peter Friedberg