ADHD og ensomhed

ADHD og Ensomhed

– kend din ensomhed

Som ADHD coach har jeg mødt mange med diagnosen ADHD som fortæller, at de i varierende grad kæmper med en følelse af ensomhed.

Jeg tror at de fleste mennesker har oplevet på et eller andet tidspunkt i deres liv at føle sig ensom uden at det har haft en speciel negativ effekt på deres liv. Men som med alt andet her i livet kan for meget af noget være rigtig skidt.

Det er min erfaring og tro, at hvis man meget ofte eller hele tiden føler sig ensom kan det i værste fald gøre dig deprimeret og isoleret – og isolationen kan i visse tilfælde være en medgørende faktor til misbrug af forskellig art.

7 grunde til hvorfor mange med ADHD

kender følelsen af  ensomhed

1. Du føler dig anderledes

ADHD kan isolere dig fordi du oplever tingene på en anden måde end andre mennesker og det fører til frustrationer og udfordringer som du oplever andre ikke har. Måske har du haft det sådan siden barndommen og ikke vidst hvad ADHD var – og det betyder at lærere, kammerater og selv dine forældre har gjort eller sagt noget, som har fået dig til at føle dig anderledes. Som voksen har du måske den følelse af, at du ikke har kontrol over dit eget liv.

2. Sociale færdigheder

Nogle mennesker med ADHD kan klare sig fint socialt, men der er stadig mange, som kæmper med angst og føler sig generte – de har det fx. svært med smalltalk og ved ikke rigtigt hvad de skal gøre eller sige. Almindelige sociale færdigheder kan for dig med ADHD derfor være problematiske, og du kan nemt mistolke de signaler der viser hvad der er forventet af dig. Det kan føre til, at du trækker dig fra forskellige sociale begivenheder.

3. Folk tror du er ligeglad

Venner og familie misforstår din ADHD adfærd og fortolker det måske i retningen af, at du ikke holder af dem eller betyder noget for dem. ADHD kan betyde, at du kan finde på at glemme mange ting som f.eks. aftaler, at ringe tilbage, fødselsdage eller bare det en eller anden har sagt til dig i går. Det kan føre til sårede følelser på begge sider.

4. Lavt selvværd

Mange med ADHD lider under lavt selvværd og selvtillid – de føler sig ikke værdig af venners venskab eller at de ikke fortjener familiens kærlighed.

5. Svært med at lære nye mennesker at kende

Med ADHD er det en udfordring at få nye venner – det første udfordring er at møde en person som du faktisk kan udtrykke dig overfor og så føre det videre til et venskab. Det kan være svært når du har lavt selvværd eller ikke har selvtillid nok til at kunne tilbringe tid med dem.

6. Kritik er svær at modtage

Hvis du ved at du har skuffet en du holder af, kan det medføre en negativ spiral, hvor du ender med at isolere dig selv af angst for at skuffe dem igen.

7. Depression og andre sygdomme

ADHD kan betyde at man lider under flere psykiske forstyrrelser, så som depression, angst eller afhængighed og hvilket kan øge følelsen af ensomhed.

Det er derfor vigtigt at lave en plan for at overkomme de udfordringer, der kan medføre ensomhed. Det er vigtigt at du kan se og forstå hvad udfordringerne er, fordi ensomhed kan have alvorlige helbredsmæssige konsekvenser – forhøjet blodtryk, følelsesmæssige usunde valg, og stigende afhængighed af slik, alcohol eller andre ting kan føre til en dybere depression.

En plan som kunne hjælpe dig, kan se således ud – Læs den her.

Bedste hilsner

Peter

5 tanker om "ADHD og Ensomhed – Del 1"

 1. thor

  Har godt nok ikke diagnosen ADHD, men dette indlæg minder godt nok meget om mit liv,
  tror aldrig jeg har forstået en tekst mere!!

  Svar
  1. Peter Friedberg Forfatter

   Hej Mill,

   Ja du har bestemt ret :-), Jeg kan bestemt ikke være uenig med dig der.
   Personligt har jeg bare svært ved at beskrive de ting som jeg vil udtrykke kortere 🙂

   Bedste Hilsner
   Peter

   Svar
 2. Dameadhd

  Jeg syns det var veldig bra skrevet når du har det så ryddig med fakta oh overskrifter. Det kan hende det har noe med at jeg interreserer meg for temaet og blir hyperforkusert av å lese dette også hohi – dame adhd

  Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

21/03/2015 Peter Friedberg